sâmbătă, 19 mai 2012

Galaxiile

Galaxiile, Galaxia Calea Lactee



O galaxie este o aglomeratie de stele, gaze, praf cosmic si materie intunecata tinute impreuna de gravitatie. Cele mai mici galaxii au cateva sute de ani lumina si contin 100.000 de stele. Cele mai mari pot avea si 3 milioane de ani lumina si contin mii de miliarde de stele. Formele acestora au fost clasificate pe baza unui sistem introdus de Edwin Hubble. Cu toate că asa numinta materie intunecata si energie intunecata reprezinta peste 90% din masa majoritatii galaxiilor, natura acestor componente invizibile nu este inteleasa bine. Exista ceva dovezi conform carora in centrul unor galaxii (probabil a tuturora) există gauri negre imense.

Galaxiile sunt de patru feluri: eliptice, in spirala, in spirala barata si neregulate. O descriere putin mai detaliata a tipurilor de galaxii este data de secventa Hubble. Cu toate ca secventa Hubble cuprinde toate galaxiile, ea se bazeaza numai pe tipul morfologic vizibil. Deci ea poate omite importanta anumitor caracteristici ale galaxiilor cum ar fi rata de formare a stelelor.

Galaxia noastra, Calea Lactee, este o galaxie in spirala ce contine in jur de 500 miliarde stele. S-a format dintr-un urias nor de gaz si praf acum 10 miliarde de ani. In centru exista un nucleu dens si sferic de stele care poate contine o gaura neagra. Nucleul este inconjurat de un disc ce contine brate sub forma de spirale ce sunt formate din stele tinere, iar nucleul si marginea discului, din stele mai batrane.


Faceti click aici pentru a vedea o lista cu cele mai cunoscute galaxii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu