Instrumente Optice

Instrumente Optice Astronomice



De secole intregi, astronomii nu au avut nici un fel de ajutor optic in observarea cerului. La sfarsitul secolului al XVI-lea telescoape simple au inceput sa apara in Europa. In jurul anului 1609, astronomul italian Galileo Galilei a construit un telescop refractor dupa ce a auzit o descriere a efectului unui astfel de instrument. De atunci telescopul este cea mai folosita unealta a astronomilor.

Exista 3 tipuri principale de telescoape: refractoare, reflectoare si catadioptrice. Designul acestora are acelasi scop si anume de a colecta lumina si a o focaliza pentru a putea fi marita si examinata cu un ocular, insa fiecare are un design oarecum diferit. Alegerea unui anumit tip de telescop depinde de nevoile individuale, de pretul acestora, portabilitate, versatilitate, utilitate, etc. Deasemenea trebuie sa va ganditi inainte de a cumpara unul la ce anume il veti folosi. Multi amatori cumpara mai multe telescoape pentru satisfacerea unui numar mai mare de interese. Unii astronomi amatori isi construiesc propriile telescoape, insa in ziua de azi datorita abundentei de telescoape de pe piata, acest lucru se intampla foarte rar deoarece necesita multa munca, materiale si... bani.

Un alt instrument optic folosit de catre astronomii amatori este binoclul. Acesta insa este folosit mult mai putin deoarece mareste mai putin decat un telescop si de obicei este tinut in mana si astfel imaginea nu este clara. Multi ar spune ca de fapt binoclul este un instrument optic cu aplicatie terestra, insa poate fi folosit si pentru observatii.

In continuare va vom prezenta cele mai folosite tipuri de instrumente optice.




Un comentariu: